Fred nok?

​Latin-Amerikagruppene, Nobels Fredssenter, YATA Oslo og Fred i Colombia sjekker status ett år etter at fredsavtalen ble signert i Colombia. Har den politiske situasjonen endret seg? Hvilken betydning har fredsprisen hatt? Klarer myndighetene å sette avtalen ut i praksis? Har livssituasjonen til colombianerne endret seg til det bedre etter at avtalen ble signert? I løpet av fire sofasamtaler skal vi ta opp disse temaene og snakke om hva som er veien videre for Colombia.

Latin-Amerikagruppene, Nobels Fredssenter, YATA Oslo og Fred i Colombia sjekker status ett år etter at fredsavtalen ble signert i Colombia. Har den politiske situasjonen endret seg? Hvilken betydning har fredsprisen hatt? Klarer myndighetene å sette avtalen ut i praksis? Har livssituasjonen til colombianerne endret seg til det bedre etter at avtalen ble signert?

I løpet av fire sofasamtaler skal vi ta opp disse temaene og snakke om hva som er veien videre for Colombia. 

SITUASJONEN I COLOMBIA - EN INNFØRING
Innføring i konflikten, hva handlet fredsavtalen om og hvordan ser situasjonen ut i dag? Etter over 50 år med konflikt, signerte FARC og regjeringen fredsavtalen i november i fjor, og president Santos fikk fredsprisen. Avtalen skal nå implementeres. FARC har lagt ned våpnene og blitt et politisk parti, og ELN og regjeringen er i forhandlinger. Utfordringene står fremdeles i kø. Hvordan ser freden ut ett år etter fredsavtalen?

Med Knut Andreas O. Lid, generalsekretær i Caritas 

FREDSPROSESSEN - NORGES ROLLE
Hvilken rolle spilte Norge i å forhandle frem fredsavtalen? Hvilken betydning har fredsprisen hatt? Hvilken rolle kan Norge spille for det videre arbeidet for å implementere en helhetlig fred i Colombia?

Med Liv Tørres, direktør ved Nobels fredssenter og Anne Heidi Kvalsøren fra UD 

FREDSAVTALEN - FRA TEORI TIL PRAKSIS
Hvordan følger den colombianske regjeringen opp implementeringen av fredsavtalen? Det sivile samfunnet i Colombia opplever situasjonen som utfordrende. Greier den colombianske regjeringen å gjennomføre en forsvarlig og inkluderende fredsprosess— og hvordan ser en sånn prosess ut?

Med Diego Marin, historiker og medlem i støttegruppen for Fred i Colombia, Gustavo Gómez, konsul på Colombias ambassade i Norge og Eva Fjellheim fra SAIH 

INVESTERINGER I COLOMBIA: NORGES NYE FREDSBIDRAG?
Hvilke utfordinger ligger det i å investere i dagens Colombia— hvilket potensial har norske investeringer i Colombia, og kan disse eventuelt være en bidragsyter eller en bremsekloss for en helhetlig fred? Denne delen av programmet blir på engelsk.

Med Halvard Hjermunrud fra Peace Brigades International, Bernhard Stormyr fra YARA og Pilar Castillo fra Makondo og norsk-colombiansk handelskammer. 


Det vil bli servert colombiansk fingermat og kaffe. 

Vel møtt!

Illustrasjon: Cathrine Finnema

25. november, kl. 14:00-16:00
LAGs Colombiabrigaden våren 2017, Nobels Fredssenter, YATA Oslo og Fred i Colombia
Fredssenteret