En bærekraftig fred i Colombia? Lanseringsfest LatinAmerika

Kom og feir magasinet vårt! Onsdag 22. mars inviterer LatinAmerika-redaksjonen til lanseringsfest for årets første utgave: «Mangfoldige Minoriteter».

Med signeringen av fredsavtalen var 2016 et spesielt år for Colombia. Fredsprosessen ble sett på som en mulighet til å skape et mer inkluderende Colombia. Nå skulle urfolk, afrocolombianere, kvinner og LHBTI-personer ikke lenger bli ekskludert fra politiske beslutningsprosesser, men få eierskap til egen kropp, jord og identitet. Freden er på papir, men vi stiller spørsmålet: er den inkluderende og bærekraftig? 

LAG Blindern

Program: 

Kl. 19.15:

Tre dyktige talere innleder om kvinner og minoriteters rolle i fredsprosessen: 

-Diego Marin Rios, historiker og tidligere leder for Støttegruppen for Fred i Colombia. Diego har nettopp kommet hjem fra treukers feltstudier i Colombia. Han vil snakke om urfolk og fredsavtalen, og utfordre måten vi vanligvis diskuterer sammenhengen mellom urfolk og krig. 

-Lina Alvarez Reyes, talsperson for Unge Feminister. Lina vil snakke om fredsavtalen og LHBTI-bevegelser i Colombia. 

-Monica Orjuela, journalist fra Colombia og programleder i Radio Latin-Amerika. Monica vil sette fokus på kvinner og fredsavtalen. I tillegg vil hun vise en kortfilm som hun selv har produsert om dette temaet. 

Etter innleggene åpner vi for spørsmål om fredens fremtidsutsikter. 
I tillegg kan vi friste med latinamerikanske musikkinnslag og muligheten til å kjøpe empanadas og forfriskninger i baren hos café Mestizo! 

Tidsskriftet vil være til salg for 50 kr.

Vi sees onsdag 22. mars!

---------------------------------------------------------------------------------

Menneskerettighetsaktivister i Colombia opplever fortsatt stort press fra paramilitære og i år har så mange som 23 av dem blitt myrdet. Ifølge den nasjonale colombianske urfolksorganisasjonen ONIC har angrepene på aktivister og representanter for sivilsamfunnet økt i et skremmende tempo etter signeringen av fredsavtalen. Etniske minoriteter tar uforholdsmessig stor skade av situasjonen. Rundt 27 prosent av sivilsamfunnsaktivister som ble drept i 2016 var afrocolombianere eller urfolk. Mordene og truslene skaper katastrofale følger for deres territorielle, etniske og kulturelle rettigheter. 

Kjønnsperspektivet som ble kjempet frem av kvinnebevegelser i den originale avtalen ble strammet inn i den endelige utgaven etter press fra folkeavstemningens nei-side. Den endelige avtalen har derfor møtt massiv kritikk fra LHBTI-bevegelser, samt andre minoritetsgrupper. 

Mer om tidsskriftet: http://latin-amerikagruppene.no/tidsskrift


22. mars, kl. 19:00
Tidsskriftet LatinAmerika
Café Meztiso, Oslo
Facebook